Címlap Képzések Betontechnológia tematika

Betontechnológia tematika

BetontechnológiaBetontechnológiai alapismeretek és a legfontosabb fejlesztések

Előadó: Dr. Orbán József, betontechnológus szakmérnök, professzor emeritus (PTE)

Az előadás tematikája:

Betonok és habarcsok kötőanyagai. Mész és gipsz. Hidraulikus kötőanyagok, kohósalakok és pernyék. Szilikátkémiai alapismeretek.

Az újfajta cementek fajtái és jelölései az MSZ 4798 szerint. Mészkőpor adalékos kompozit cementek, rapid cementek, szulfátálló- és kohósalak cementek tulajdonságai és alkalmazásuk. Kohósalak cementek kloridion lekötő képessége. Miért lesz szulfátálló a szulfátálló cementtel készült beton?

Víz-cement tényező és az utólagos víz hozzáadás hatása a beton szilárdságára. A frissbetonok legújabb konzisztencia vizsgálatai és jelölései az MSZ 4798 szerint. A friss beton telítettsége, optimális cementpép mennyiség. A frissbeton levegőtartalmának meghatározása.

A beton adalékanyagainak vizsgálata és minősítése.

Betonok minősítése a jellemző (előírt) nyomószilárdság alapján. A jellemző- és átlagszilárdság összefüggése, szórásérték és darabszám tényező. fcm = fck + 4 származtatása és értelmezése. Nyomószilárdsági osztályok az MSZ 4798 szerint.

A szuper plasztifikátorok és folyósító szerek hatásmechanizmusa. Vízzáróságot fokozó adalékanyagok és hatásmechanizmusa. A betonok vízzáróság vizsgálata és követelményei az MSZ EN 206 és az MSZ 4798 szerint. A beton fagy- és olvasztó só állósági vizsgálata. A felszíni betonréteg lehámlásának hatásmechanizmusa.

A beton tulajdonságait befolyásoló tényezők. Betonszilárdság meghatározásának roncsolás mentes (pl. szögbelövéses) módszerei.

Betonok megfelelőségének követelményei az MSZ EN 206 és az MSZ 4798 szerint.

A nyomószilárdság megfelelőségének ellenőrzése. A megfelelőség feltételei, átlagszilárdság alapján és a legkisebb szilárdsági eredmény alapján.

A mintavétel legkisebb gyakorisága. Értékelés betoncsalád elv alapján.

A környezeti hatásoknak ellenálló betonösszetétel és a megfelelő tartósság értelmezése. A környezeti hatások kitéti (környezeti) osztályai. A kitéti osztályok követelmény rendszere, az alkalmazandó betonkeverék minimális cementtartalma, max V/C és az ajánlott szilárdsági osztály.

Beton- és vasbeton szerkezetek korróziós folyamatai (karbonátosodás, szulfátos- és nitrátos korrózió, szennyvizek okozta savkorrózió, kloridionok lyukkorróziós hatása).

A környezeti hatásoknak ellenálló betonösszetétel és a megfelelő tartósság értelmezése. A környezeti hatások kitéti (környezeti) osztályai.

A kitéti osztályok követelményrendszere, az alkalmazandó betonkeverék minimális cementtartalma, max V/C és az ajánlott szilárdsági osztály.

A környezeti osztályoktól függő betonacél fedések követelmény rendszere az MSZ 4798 szerint. Betonjelölések értelmezése pl.: C25/30-XC3-XF4-16-S2-L-100év-CEMII/B-M(V-L)32,5N-S. Építmények javasolt betonjelölései.

Különleges betonok és betontechnológiák

Hőszigetelő- és könnyűbetonok. Nagyszilárdságú és teljesítőképességű betonok technológiája. Szálerősített betonok anyagai és technológiája. Fényáteresztő üveg- és pixel beton. Vízzáró beton, fagyálló beton. Duzzadó beton. Lőtt betonok technológiája, vizsgálati módszerei és alkalmazása. Tömegbeton alkalmazása. Víz alatti betonozás. Öntömörödő betonok összetétele, vizsgálatai és technológiája. Esztétikus látszóbetonok. Öntött beton technológiák.

Üzemi előregyártási technológiák, vibropréselés, mesterfödém zsaluelemek gyártása, hídgerendák gyártása, körüreges födémpanelek gyártása.

Nanotechnológia építőanyagipari alkalmazása. Nano adalékanyagok, nanocsövek, nano-cement. Fotokatalitikus betonfelület.

A beton története a piramisoktól a nanotechnológiáig.

Elérhetőség: Mobil: 06_20/9803 902
Telefon és fax: 72/522-613, E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

FacebookIWIWTwitterGoogle bookmark